East of the Blue Ridge

Chronicles of an On30 quarry railroad

December 2018

Layout Revisions

As illustrated in my recent Construction posts, I am removing the Piedmont and the Winwood sections of my layout.

Doing something like that never occurred to me until I was spending hours in my shop working on the Railroad Display for the Quarry Gardens at Schuyler. During that time, my attitude toward my shop in general and home layout in particular started to shift, and I became less interested in operating the layout and more interested in building a series of detailed scenes connected by a railroad. I started thinking that operating dioramas - a series of linked scenes built as if they were static displays - was really the most respectable approach to building the layout and was the way I would be happiest with it.



The revised plan shows the main mill with standard gauge sidings is to the left as you come in the door. These standard gauge sidings are the Piedmont & East Blue Ridge Railroad. They run off stage from the Mill up Cobblers Creek to the connection with the Outside Railroad. In reality they stop under an overhead traveling crane at the layout room wall in a narrow alley between two buildings. There will be a mirror under the crane.


Testing the idea of standard gauge in the Shops area

The balance of the layout is the narrow gauge tram that the Piedmont - Standard Stone Company uses to move stone and talc. Unlike before, the narrow gauge handles almost no “front end,” or finished product traffic. Now it is primarily “back end,” or raw material hauling. The only exception being a few narrow gauge boxcars routinely get loaded with bags of talc at the Dust Mill to be transferred to the standard gauge.

Before, my layout was like a narrow gauge version of the Nelson & Albemarle Railroad. Now, it is a more “typical” quarry operation. The layout used to run into the shop and office for operational reasons. As my interest in operation cooled, I considered how I could remove those two sections and still have a nice layout in a nice space. Fortunately, I only have to make a few track revisions and no benchwork revisions in the layout room in order to pursue this new idea.